In memoriam 6.1.2001-7.7.2014 DMA-10 M-09 FIN KVA FIN MVA S KVA Takita 18525/01Takita haettiin Pohjois-Ruotsin Skellefteåsta kokeneemman dreeverimiehen avustuksella.
Apua tarvin ruotsinkielen taidossa ja myös pentujen taustojen tarkistuksessa, koska siihen aikaan tietokonetta/nettiä ei ollut mahdollista käyttää. Pentueita oli pari potentiiaalista vaihtoehtoa. Toisessa yhdistelmässä molemmat vanhemmat olivat kaksoisvalioita Etelä-Ruotsista. Toisen yhdistelmän vanhemmilla ei titteleitä ollut, mutta tutun kautta tiesin molempien vanhemman olevan kovia ajureita, kokeissa niitä ei kuitenkaan oltu koskaan käytetty.
Takitaan päädyin sen sukujen vuoksi, samoja nimiä ei Suomen puolelta sukutauluista kovinkaan paljoa löytynyt. Ajattelin sen tuovan uutta verta Suomen dreeverikantaan, mikäli siitä tulisi jalostuskelpoinen koira. Myös vanhempien kiinnostus jänikseen ja kettuun oli suurempi kuin kauriiseen, se vaikutti myös osittain valintaan.
Ensimmäiset ajot se ajoi neljän kuukauden ikäisenä.
Ajotyyliltään se on rehellinen. Se ei herättele, eikä hauku hukalla. Joskus jopa toivoisin sen antavan enempi ääntä, kokeissa kallisarvoisia minuutteja kertyisi enemmän paperille.
Metsästystilanteessa arvostan sen rehellisyyttä kuitenkin kovasti. On helppo passittaa ajettavaa, kun tietää milloin se on liikkeellä.
Jäniksiä sille on ammuttukin niin paljon etten osaa edes arvioida. Kettuakin se ajaa satunnaisesti.
Ensimmäisen AVO1 (95,50pist) se sai viidennellä yrittämällä vajaan kahden vuoden iässä.
Käyttövalioksi se tuli viisivuotiaana.
Muotovalion arvon se sai muistaakseni parivuotiaana.
Luonteeltaan se on kiltti, itsepäinen, sitkeä, sellainen persoonallinen äitin tyttö.
Mainittakoon vielä muiden titteleiden jatkoksi vuoden kultadreeverinarttu ja Väinön kierros -palkinto vuoden jalostuksellisesti parhaalle nartulle 2007, 2009,2010,2011 ja 2012. Lisäksi se on saanut Ruotsin dreeverijärjestöltä hopeisen ansiomerkin jalostuksellisesti hyvistä näytöistä.
SM kisoissa käytiin kokeilemassa 2006, siellä sijoitus 6. Sitten 2009 supersiistiä, Takitasta tuli suomenmestari vm 2009. Jatkoksi vielä kuukausi SM:stä se ajoi vielä itsensä ruotsin käyttövalioksi haaparannassa. 2010 SM-issä Takita oli 2. ja sen oma poika hunajan Erä-Kaveri voitti silloin jo kolmannen kerran suomenmestaruuden. Lisää titteleitä tuli vielä 2010, kun Suomi voitti maaottelun ja samalla Takita koko skaban (DMA-10). Samalle vuotta P-Pojanmaan kennelpiiri myönsi Takitalle vuoden Kuntomaljan, vuoden paras käyttökoira. Dreeverijärjestö puolestaan myönsi samalle vuotta Carl Hedenin lautasen, vuoden paras käyttödreeveri.
Vielä viimeisenäkin jahtikautena 13-vuotiaana se ajeli ihan kohtuu ajoja ja kaatojakin saatiin. Toki eläkeläisen ikä jahtipäivissä huomioiden.
Kesällä 2014 sille tuli märkäkohtu jonka luultiin ensin parantuneen lääkekuurillä, mutta se uusikin pian lääkekuurin loputtua. 
Isoa riskialtista leikkausta ei enää kannattanut vanhalle koiralle tehdä, armeliaampaa oli nukuttaa se ikiuneen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti